Titanica Art & Photography

December 5th, 2016 by admin

Hvordan spare penger?

coins-1523383_640

Foto: Stevepb@Pixabay.com

Denne posten henger egentlig litt sammen med den posten om å holde hjemmet ryddig. Og posten som handler om miljøvennlige julegaver. Men i motsetning til dem, vil jeg her skrive noen råd om hvordan man kan spare penger. Alle har ikke hatt foreldre med god økonomisk sans, og de har dermed ikke ‘fått inn med morsmelka’ hvordan man kan gi seg selv et bedre liv – økonomisk sett. Selv synes samboeren jeg er en gnien onkel Skrue, men han vet innerst inne at jeg bare er fornuftig!

  1. Sett opp et ‘reklame – nei takk’-klistremerke på postkassa. Jeg har hatt reklamefri postkasse i over 20 år og har aldri angret på det. Når du stadig blir minnet på ‘gode tilbud du ikke kan si nei til’ så er det vanskelig å la være. Men problemet er at dette oftest er ting du ikke behøver. Hvis du skal gå til innkjøp av f.eks en bursdagsgave, så kan du sjekke etter tilbud på nett der og da.
  2. I tillegg til klistremerke på postkassa, så er det lurt å avslutte abonnement på nyhetsbrev på mail/sms. Samme problemet oppstår her ved at du føler falske behov. Man må ikke kjøpe ting, selv om de er på tilbud, har gratis porto etc. Du vil også spare mye tid på å slippe å lese alle disse mailene.
  3. Bruk ad-block på nettleseren. Det er kanskje slemt av meg å oppfordre til å bruke ad-block når man vet at mange aviser er avhengig av reklameinntektene for å overleve, men man kan velge hvilke sider man ønsker å ha ad-block aktivert. Deaktiver ad-block på de sidene du ønsker å støtte økonomisk, og prøv heller å overse annonsene.
  4. I stedet for å kjøpe bøker du kun kommer til å lese en gang, så kan det være lurt å låne bøker. Kanskje naboen din er en lesehest som har mange bøker og ikke har noe imot å låne/diskutere bøker med deg. Ellers er biblioteket et fint sted for å låne bøker. Hentehaller har ofte bøker stående som du bare kan ta med deg, og Fretex har ofte billige bøker og et godt utvalg, hvis du trenger å beholde f.eks et oppslagsverk.
  5. Å spise ute en gang i blant er hyggelig, men det er dyrt å spise ute. Vær obs på det. Det koster ofte flere hundre kroner å spise ute på en restaurant. Det er også dyrt å spise middag på bensinstasjon. Til sammenlikning kan man lage en middag hjemme med poteter, kjøtt, grønnsaker og saus til under hundrelappen.
  6. Rema 1000 har en kjøledisk hvor det er varer som enten er utgått, eller snart går ut, på dato. Her kan man finne bra varer til en rimelig pris.
  7. Vegetarkost er ofte billigere enn kjøttmat. Linser og bønner er gode og billige proteinkilder. Det smaker også godt.
  8. Selv liker jeg å lage julegaver så langt det lar seg gjøre, men jeg er ikke så flink til å lage leker til barn. Da måtte det i så fall vært å skrive en fortelling. Eller lage en hånddukke/dukketeater. Når det gjelder gaver til barn, så kan det være lurt å kjøpe julegavene etter nyttår. Det er ofte da varene er ekstra billige, fordi butikker ønsker å selge ut vintervarer som ikke ble solgt før jul.
  9. Spis opp maten du har kjøpt. Jeg har et eget innlegg med tips om akkurat dette. Det er mye du kan gjøre for å spise opp maten i stedet for å kaste den. Å kaste mat er å kaste penger.
  10. Reparere og puss opp fremfor å kjøpe nytt. Det er mye som kan repareres i stedet for å kjøpe nytt. Klær kan sys og lappes, sokker kan stoppes. Noen elektriske apparater kan fikses, men vær obs på brannfare og sørg for at du vet hva du gjør. Kanskje du kan få hjelp av naboen eller et familiemedlem til å fikse noe som er gått i stykker.
  11. I stedet for å kjøpe ting nytt så har bruktbutikker ofte et godt utvalg. Alt som selges på bruktbutikker skal fungere/være helt. Det er både billig og bedre for miljøet om du kjøper brukt. Både venninnen min og min mor har fått kjole i gave fra meg som jeg kjøpte på Fretex. De ble veldig fornøyde. Man kan finne mange flotte skatter på bruktbutikker, og det kuleste er at man som regel finner noe som ikke ‘alle andre’ har. Det gjør tingen unik og verdifull i seg selv. Finner du f.eks en billig og brukt skjenk med feil farge, så er det absolutt mulig å male over den.
  12. Man spare penger på å kjøpe varer på nettet fra utlandet, men det kan være vanskelig å få byttet varen om man får feil størrelse eller at den viser seg å ikke være slik du trodde. Krav om retur og tilbakebetaling kan bli problematisk. Vær obs på det. Miljømessig sett kan dette også være en utfordring, men hvis du vet hva du får og det er noe du trenger, så er det et alternativ.
  13. Å ha oversikt over hva pengene dine går til er alfa og omega når det kommer til privat sparing. Finn ut om du har unødvendige utgifter. Du kan f.eks spare mye på å bytte forsikringsselskap. Hvis du skal bytte, så pass på at du får en langsiktig avtale, for mange forsikringsagenter gir deg et ‘supertilbud’ det først året og sette opp prisen påfølgende år. Det er både slitsomt og tidskrevende å bytte selskap for hvert år. I tillegg er det lurt å sjekke pris på mobilabonnement, tv-abonnement etc. Her kan det være hundrelapper å spare hver måned.
  14. For dem som sliter veldig med økonomien, så kan det være lurt å ta et kurs i personlig økonomi. På kurset vil du lære å se på utgiftene dine og finne ut hvor det ‘lekker’ penger. Du vil også lære å sette opp budsjett for tiden fremover og lære deg flere råd for hvordan du kan spare.
  15. Bor du for dyrt? Mange bor i et stort hus selv om de kan klare seg med mindre. Større hus krever ofte mer penger til vedlikehold, oppvarming og strømutgifter. Bor du i tillegg i et gammelt hus, kan det være lurt å installere doble vinduer og sette opp tetningslister, slik at du holder bedre på varmen. Har du mulighet til å flytte til en mindre leilighet, kan det være lurt å vurdere. Men husk å sjekke prisen på eventuelle felleskostnader og liknende utgifter hvis det er snakk om borettslag/sameie. Husk også å sjekke om det er planlagt dyre forandringer på leilighetskomplekset.
  16. Tenk over kjøpene dine. Lag budsjett. Planlegg på forhånd. Skriv handleliste.

Har jeg glemt noe? Jeg setter pris på flere gode råd i kommentarfeltet :)

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Comments

2 Responses to “Hvordan spare penger?”
  1. Ida Caspara says

    Skikkelig godt innlegg Karine, slike liker jeg :) Og du har mange andre også som er sperret for kommentar :)

    • Takk, Ida :)
      Gjerne si ifra om de du ønsker å legge igjen kommentar på. Har flyttet endel rundt på bloggposter,og har ikke helt oversikten over hvilke jeg har tillat kommentarer på :)