Titanica Art & Photography

December 10th, 2016 by admin

Rav – ekte eller falsk?

Rav. Foto: jurgitamakita@Pixabay.com

Rav, de vakre “smykkestenene” som man selv kan plukke på strender, er egentlig 30-50 millioner år gammel forstenet harpiks. (Harpiks er den gule godluktende, klissete substansen som du finner på nåletrær.) Rav har fra tidens morgen vært svært populært i smykkeproduksjon. Pris på rav varierer utifra hva slags type og farge rav det er. Det finnes også uekte rav. Plast blir ofte brukt som erstatning til ekte rav.

Hvordan kan du så vite om du har kjøpt plast eller ekte rav?
Det finnes tre enkle måter å finne ut av dette på:
Metode 1.
Rav synker i ferskvann mens det flyter i saltvann. Bruk to små boller og fyll dem med vann. Rør ut ganske store mengder salt i den ene, slik at du får en ganske konsentrert saltvann. Så er det bare å legge ravet oppi bollene, og se om det flyter eller synker.
Metode 2.
Når man gnir på rav, kan man oppnå statisk elektrisitet. Bruk en ullklut eller ullstrømpe og gni ravet hardt mot denne en god stund. Etterpå tar du en liten flik med dopapir eller annet tynt og lett papir. Sett så ravbiten over papirbiten og se om den tiltrekker seg papiret. Hvis papiret henger på ravet, er det ekte.
Metode 3.
Rav kan brukes som røkelse. Sett fyr på en liten bit av rav. Hvis det lukter som røkelse, er det antageligvis ekte rav.

Hvis du så den første Jurassic Park-filmen, så begynte den med at noen fant en mygg inni en klump med rav. Blodet i myggen inneholdt dinosaur-DNA, og dermed kunne de gjenskape dinosaurer ved hjelp av DNA fra dette blodet. Kult!

Save

Save

Save