Titanica Art & Photography

January 1st, 2017 by admin

Tre dager med terror

Foto: Pixabay

Tenk deg at du er hund. Du har god hørsel, mye bedre hørsel enn mennesker. Du er i tillegg en urolig hund pga en vanskelig oppvekst. Du ligger på pleddet ditt og søker ro i husets stue, der matmor har satt på rolig og fin musikk som du liker. Du gjesper og kjenner at det er tid for en høneblund. BANG! Plutselig hører du et høyt brak utenfor. Du blir redd og løper rundt i huset og bjeffer. Det fortsetter å smelle og instinktet ditt sier deg at du må komme deg bort. Problemet er at det ikke er noe sted å gjemme seg..  Du fortsetter å løpe i ring i angst, mens det fremdeles smeller kraftig utenfor. Du bjeffer og uler og vet ikke hvor du skal gjøre av deg.

Ti slutt gir smellene seg, og etter hvert, lenge etter at smellene har gått bort, klarer du å finne litt ro, men du kjenner at du fremdeles er utrygg. Etter lang tid klarer du å slappe av igjen og så til slutt sovne.

Så skjer det igjen. Du bråvåkner til et spetakkel som du ikke forstår. Det smeller høyt, og lydene føles som eksplosjoner i hodet ditt. Det er vondt, fysisk vondt i kroppen. Frykten er så stor nå at du blir liggende. Musklene trekker seg sammen, og du skjelver av angst.

Fyrverkeri kan oppfattes som ren terror for hunder og andre dyr som har angst for brå og høye lyder. For noen dyr sitter skrekken igjen flere dager etter påkjenningen. Noen hunder nekter å gå ut døra pga angst. De stoler ikke på eierne sine engang. For mange dyr oppleves fyrverkeri traumatisk. Katter som opplever skrekk fra fyrverkeri rømmer gjerne og tør ikke komme hjem igjen. Også hester har blitt drept og stygt skadet som følge av at fyrverkeripanikken har tatt over og at de har løpt gjennom gjerder og ut på hovedveien. Les mer.

De fleste dyreeiere er flinke til å planlegge nyttårsaften. Enten tar de inn dyret i god tid, tar dyret sitt bort fra hjemmet og ut i skogen eller på avsidesliggende hytter. Noen tar dyrene inn på lydsikre hoteller. De gjør rett og slett alt de kan for å skåne dyret sitt for fyrverkeriet. Mye av dette hjelper.

“Problemet er ikke nyttårsaften. Da vet vi hva som kommer og reiser bort, men det er dagene før og etter det oppleves som terror for dyrene”

Det er ikke lov å skyte opp fyrverkeri før kl 18 på nyttårsaften, men foreldre kjøper gjerne fyrverkeri til barna sine som ikke klarer å la være å bruke det før tida. Sjansen på å få 6000,- i bot er ikke avskrekkende nok. Problemet er ikke nyttårsaften. Da tar vi gjerne bort dyret eller tar alle forholdsregler for at dyret vårt skal føle seg trygg, men det at folk ikke kan vente til nyttårsaften. Det er et stort problem for dyreeiere, og det er fryktelig urettferdig overfor dyrene.

Selv ønsker jeg forbud mot privat fyrverkeri, og en av grunnene er nettopp pga dette.  Politiet har ikke ressurser til å kjøre rundt og lete etter dem som bryter forbudet. I tillegg kan velforeninger, kommuner, lag ha eget fyrverkeri fra 00:00-00:15 på nyttårsaften. En annen løsning er at fyrverkerisalget ikke starter før kl. 16 på nyttårsaften, slik at det ikke blir skutt opp fyrverkeri i forkant. Dette hadde hjulpet dyrene, men ingen av de andre problemene privat fyrverkeri fører med seg:

Skader
“KOMMENTAR: Den ene kvelden i året da flest i landet er snydens, da skal alle ha full tilgang til eksplosiver som resten av året er forbudt. Det er fullstendig galskap.” Les mer.

Brann
“Fyrverkeri startet en rekke branner i vårt fylke, brannsjefen i Kristiansund vil forby privat oppskytning.” Les mer.

Forsøpling og forurensing
John Smits sier at svevestøvet fra rakettene, som ble hengende igjen i lufta på de bittesmå vanndråpene, var helseskadelige i går. – Den forurensede luften var forbundet med stor helsefare. Vi ser på målingene hvordan andelen svevestøv øker kraftig etter 23 når folk for alvor begynner å fyre opp raketter. Forurensingen nådde toppen klokka to i natt, før den lettet ved 3-4-tiden.” Les mer. Flere steder ligger det store mengder søppel etter oppskutt fyrverkeri, og det er ingen som tar ansvaret for å rydde opp i bydelene.
(Kudos til muslimer rundt omkring i landet som står opp tidlig 1. nyttårsdag for å rydde søppel som andre har forlatt! For en gest. Tusen takk!)

Menneskelige hensyn
Jeg har aldri i mitt liv hørt en eneste flyktning klage over nyttårsraketter. Hvorfor skriver jeg så om dette? Det er fordi venner av meg som har opplevd krig og terror på kroppen og som lever med PTSD sliter veldig med plutselige smell. Av de som opplevde terroren på Utøya, er det flere som opplever angst i forbindelse med plutselige smell. “Over 90 prosent av de spurte hadde opplevd minst én traumepåminner den siste måneden. En tredjedel svarte at det hadde skjedd ofte eller svært ofte. – Vi hadde ikke ventet at så mange ville være plaget av traumepåminnere i dagliglivet over ett år etter hendelsen, sier Glad. Den vanligste formen for påminnere var lyder, som skudd, skrik, fyrverkeri, alarmer, sirener og helikoptre. Lyd var også den påminneren de sa var mest plagsom.” Les mer.  Også mennesker med ME og andre lidelser som innebærer lyd-ømfintlighet har det vondt når det plutselig smeller.
Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *