Titanica Art & Photography

June 14th, 2019 by admin

“Skjoldehamn-poncho”

Denne ponchoen har jeg basert på en hette fra et historisk funn fra Skjoldehamn. Noen mener funnet er norsk, mens andre mener det er samisk. Skjoldehamndrakten er sannsynligvis Norges eldste bevarte klesdrakt. Vil du lese mer om den, så kan du gjøre det her.

Ponchoen er sydd i vinrød ull, og foret med samme stoff. I tillegg har jeg sydd på en sølvfarget pyntekant, bare fordi jeg hadde lyst. Den er sydd sammen av to kvadrater og et langt rektangel. Den rektangulære delen går fra håndledd opp til skulderen over hodet og ned på den andre siden, helt ned til det andre håndleddet. De to kvadratene er plassert i diamantform foran og bak. Jeg valgte å lage en ekstra søm rundt hetta slik at den fikk en litt mer stabil form. Det er viktig å ikke sy helt sammen øverst i halsen foran. Da blir den gjerne så trang at den er vanskelig å få over hodet. Det som gjør denne ponchoen eller hetten genial, er at den er svært enkel å sy. Enkel å sy, men likevel fin og praktisk. De målene jeg har brukt på delene er som følger (inkl. sømrom til dobbel brett i kantene):

1 stk rektangulær på 112 x 35 cm
2 stk kvadrater på 75 x 75 cm

Dette må dobles om man vil ha den foret. Jeg valgte å sy foret litt mindre, slik at foret ikke klumper seg under ytterdelen. Etter det jeg selv husker er foret 5 cm mindre enn ytterdelen. Når foret er ferdig, er det bare å sy sammen – retta mot retta. Det kan være lurt å lage et par sting for å feste foret til ytterdelen, slik at foret ikke sklir til siden og blir synlig nederst.

Den sølvfargede borden var et bånd jeg hadde liggende. Det var ikke mulig å sy det på med maskin, så her måtte jeg til med håndsøm. Det hadde vært fristende å sy på en samisk sol oppe i halsåpningen der brosjen sitter, men jeg kan rett og slett ikke brodere ;)