Titanica Art & Photography

September 11th, 2019 by admin

Sying av votter og lue/alpelue i ullstoff

Etter jeg ble ferdig med “skjoldehamn-ponchoen” som det ikke er noe som egentlig heter, hadde jeg endel vinrødt ullstoff til overs. Siden jeg er en stor tilhenger av å prøve å få ting til å passe sammen, bestemte jeg meg for at jeg skulle lage votter og lue med det resterende stoffet. Da jeg skulle sy lya, opplevde jeg en liten utfordring, helt til Solveig hjalp meg med å forstå matematikken oppi dette. (Det er noe med pi og diameter og sånt som jeg stort sett er lite interessert i). Poenget og problemet var å få “pannekanten” til å treffe samme diameter som i “toppen”. Men dette fant Solveig ut av for meg, og nå har jeg et ferdig mønster. Yay!

Votte-oppskriften fant jeg på nettet på siden til PurlSoho, og etter litt fundering, fant jeg ut hvordan de skulle sys sammen. Her kan du laste ned mønsteret. Og her finner du fremgangsmåten. For å få riktig størrelse på papiret åpnet jeg PDF-filen, ekspanderte fila helt til den lille firkanten øverst til venstre i mønsteret ble nøyaktig 1 tomme x 1 tomme. Så la jeg et papir på skjermen slik at jeg kunne tegne mønsteret over på det. Fremgangsmåten på vottene finnes her. Jeg klippet av litt på lengden (mot albuen) siden jeg følte vottene ble veldig lange. Tommelen er ganske stor og jeg vurderte om jeg skulle ta den inn litt, men nå får jeg plass til fingervanter inni vottene, så jeg lot den være.

Når det gjelder lua eller “alpelua” består denne av tre deler. To store rundinger som er sydd sammen i kanten. Den nederste rundingen har et hull i midten der “pannestykket” skal sys sammen. Hele lua sys retta mot retta og så vrenges den, slik at alle sømmer kommer på innsiden. MER INFO KOMMER!