Titanica Art & Photography

Archive for the ‘Diverse’ Category

March 2nd, 2021 by admin

Veldig enkel islykt

Jeg lagde en liten enkel is-lykt i går. Jeg brukte en plastbolle som jeg fylte med vann (ca 15 cm høyde), så puttet jeg en plastboks med steiner oppi denne igjen og fylte den med noen tunge steiner. Den avkjølte seg på verandaen i løpet av natta. Husk å bruke en bolle av plast som ikke er snevret inn mot toppen, for da får du ikke ut glasslykta. Hvis den sitter litt fast når den er frossen, går det an å bare dyppe den noen sekunder i varmt vann, så løsner den.

Music: Marked by Alexander Nakarada (www.serpentsoundstudios.com)

February 14th, 2017 by admin

Kjøkkenheks

For en stund siden fant jeg ut at jeg trengte et nytt hobbyprosjekt, og siden jeg hadde lyst til å gjøre noe jeg aldri har prøvd før, bestemte jeg meg for å lage en dukke.  Det skulle ikke være en vanlig tøydukke men ei skikkelig kjøkkenheks!


Prosjektet:

Før jeg gikk igang fant jeg ut at jeg hadde mye stoffrester hjemme som kunne brukes, og svigermor var snill og donerte  øyne. Knapper kan nok også brukes. Hodet er laget av damestrømpe, vatt og et par sting. Nesa er faktisk en av de “fjelltoppene” fra innsiden av en eggekartong. Kroppen er laget av stoff med vattfyll, hatten og skoene er sydd i sort filt, mamelukkene og kappa er sydd av et gammelt underskjørt, kjolen er sydd i noe restestoff fra Stoff og Stil, og båndene er noe jeg hadde liggende.

Navn:
Etter endel vurderinger falt jeg på navn til henne. Det ble ‘Malyztral Premenstruella Monobryna Ursula Mortem’

 .
.
.
.

Her er noen bilder fra prosjektet:

 

 

 

Save

July 27th, 2016 by admin

Varme saueskinnsåler

Jeg fikk et gammelt saueskinn som svigerforeldrene mine hadde hatt i garasjen i flere tiår. Det bar preg av å ha ligget i en garasje, men det hadde ligget tørt og var stort sett i grei stand. For å gjøre jobben min enkel kastet jeg hele skinnet i vaskemaskinen på 40º ullvask. Brukte en liten dæsj vanlig vaskepulver. Da det var ferdig vasket, hang jeg det til tørk i sola på verandaen. Da det var tørt børstet jeg det godt med en hundebørste, slik at det ble fluffy og mykt igjen. Oppskriften på sålene er veldig enkel og kjapp. Disse sålene er ypperlige julegaver for folk i kalde strøk.

PS:
1) Dette er viktig! Når du klipper i skinnet, skal du ikke klippe som i et vanlig stoff. Du må legge saksa så langt “nedi ullen” at du ikke klipper av mer ullfibre enn nødvendig. Klipper du av ullfibrene, vil du snauklippe sålen din.
2) Hvis sålen sklir i skoen, så kan du lime den på en såle du har fra før.
3) Skoen vil bli trangere enn ved en vanlig såle. Vær obs på det. Kanskje du slipper ullsokker?

Save

June 18th, 2012 by admin

Hva betyr det at sølv er 925-stemplet?

sterling-silver-665052_640

Foto: Starbright@Pixabay

Å vite forskjellen på ekte og uekte sølv kan være en stor fordel. Ofte er det særdeles viktig å vite forskjellen hvis du ønsker å kjøpe sølv på f.eks eBay eller andre nettsteder. I denne bloggposten har jeg skrevet litt om sølv og laget en oversikt over de vanligste betegnelsene.

Sterlingsølv
(sterling silver eller 925 silver, på engelsk)
I Norge og de fleste andre industriland stemples sølvet med 925, for å ha en klar standard på hvor rent sølvet er. At noe er stemplet med 925, betyr at det er minst 92,5 % rent sølv og 7,5% kobber eller andre metaller (eller 925 deler sølv og 75 deler andre metaller). Både gull- og sølvmynter ble tidligere brukt som betalingsmiddel i de fleste land, og sterling-mynten som var 1 penny bestod av 92,5% sølv. Derfor kalles også 925-sølv for sterlingsølv. Hvis du har en slik gammel sterling-mynt, kan du ofte se at den er ujevn i kantene. Grunnen til dette er at eieren ofte kuttet av av små biter av den før de brukte den. Man kunne likevel finne ut av denne svindelen ved å veie mynten.

Det er vanskelig å lage smykker i 100% sølv, fordi rent sølv er veldig mykt og lett å bøye/ødelegge.  Bestikk og vanlige bruksgjenstander består oftest av 830-sølv (= 83% sølv + 17% annet metall).

Sølvplett
(silver filled, på engelsk)
Sølvplett er en gjenstand, laget av tinn, messing eller kobber, som har en hinne av sterlingsølv på utsiden. I Norge er det en viss standard på hva som kan kalles sølvplett. Et veldig tynt lag med sølv, får ikke kalles sølvplett. Når sølvlaget er veldig tynt, vil det lett slites av. Norsk standard for sølvplett er slik: Når det gjelder f.eks bestikk, skal et sett på 24 deler bestå av minst 40 gram sølv. Det normale er at det blir brukt 60 gram på 24 spisedeler.

Nysølv
(Nickel silver, German silver,Argentan, new silver, nickel brass, albata, eller alpacca, på engelsk)
Nysølv er et misvisende navn. I nysølv finnes det ikke noe ekte sølv. Nysølv er en legering som består av 10-35% sink, 5-45%nikkel og 45-80% kobber. Legeringen kan også være tilsatt aluminium. Fordelen med nysølv er at man slipper å pusse det. Men særlig verdifullt er det ikke. Hvis det også står “60 GR” på nysølvet (som f.eks på låsen til en bunadveske), betyr det at nysølvet er plettet med 60 gram ekte sølv.

http://www.auktion-antik.dk/antik/soelv.html
http://www.xn--slv-0na.com/soelv/soelvstempler.aspx

Save

Save

May 10th, 2012 by admin

Hjemmelaget sølvpuss

Grunnen til at sølv blir sort, er at det reagerer med svovel i lufta og da starter en oksideringsprosess. Husk å oppbevare sølv i tett plastikk for å unngå oksidering.

Jeg prøvde ut denne oppskriften på hjemmelaget sølvpuss i går, og det fungerte ganske bra. Det egner seg ikke på sølv som skal være oksidert for å få frem mønster, for all oksideringen (det sorte) fjernes. I de tilfellene ville jeg heller brukt “silver polish pads” og tørket bort den overflødige oksideringen langs kantene etc.

Dette er hva du trenger:
En ildfast form eller liknende
15 x 20 cm med aluminiumsfolie
varmt vann
1 ts bakepulver
1 ts zalo
2 ts salt
2 ts “34% eddik”

Putt aluminiumsfolie i bunnen av den ildfaste formen, varm opp vann og hell oppi. Hell så oppi de andre ingrediensene og se til at bakepulveret blir oppløst. Når alt har løst seg opp er det bare å putte i sølvet. Alt sølvet må være i kontakt med aluminiumsfolien.

Når det har ligget litt kan du fjerne sølvet med et treredskap og skylle det godt i rennende vann. Tørk det med et rent og tørt håndkle. Hvis du har problemer med å tørke sølvet pga krinker og kroker, så antar jeg du kan bruke hårføneren på svak varme. Når sølvet blir varmt fordamper vannet fort.

February 26th, 2012 by admin

Skattejakt på bruktbutikker

Jeg digger å gå på bruktbutikker. Det føles som en spennende skattejakt hver gang jeg besøker en gjenbruks-/ resirkuleringsbutikk . Noen ganger finner jeg lite, mens andre ganger finner jeg fantastiske kule ting. Blant skattene mine har jeg funnet klær, sko, fotorammer, lamper, lysestaker, kjøkkenredskaper, duker etc.

Her er noe av det jeg har funnet:

 

January 30th, 2007 by admin

På tur i et Cessna 172R-fly

Lørdag, 27. januar fikk jeg sjansen til å bli med på en tur i et 4-manns Cessna-fly. Det var moro. Det var ganske trangt inni der, men jeg fikk trøkka ned fua i baksetet. Noen minutter etter at vi hadde letta fra flyplassen på Kjevik, fikk jeg øye på noe merkelige hus midt inni skogen. Jeg trodde først jeg hadde oppdaget en usivilisert eventyrby, men byen viste seg å være Kardemomme By i Dyreparken. Jeg fikk akkurat tatt et bilde før vi var forbi.

Vi kjørte videre til Lillesand hvor vi snudde igjen for å kjøre mot Søgne. Vi ble fulgt av et helikopter, så vi måtte ligge litt høyt og utenfor kysten, men vi fikk med oss utsikten ned til kyststripa. Da vi kom til Søgne tok jeg noen flere bilder der, og akkurat idet jeg var i ferd med å titte på bildene i kameraet, sa piloten: “Er dere klare for en litt krapp sving?” Jeg nikket mens jeg titta videre på bildene. Plutselig la han hele flyet vertikalt i lufta, og hverken magen eller hodet mitt var med på leken. Jeg fikk rett og slett litt sjokk! Men så lukket jeg øynene hardt og tenkte at det snart var over. Det var helt sykt! Var akkurat som å være i en karusell. Mamma hadde garantert spydd. Jeg spydde ikke. Etter dette ble jeg litt kvalm, og jeg var altfor varm, så jeg tok av skjerfet og løsnet litt på selen. Det hjalp.

Jeg vil gjerne fly igjen, men neste gang vil jeg sitte foran og være co-pilot, så jeg kan styre. ;) Piloten var veldig hyggelig! Han heter Helge Aasen og er med i Kjevik Flyklubb.

Her er noen bilder fra turen: