Titanica Art

~ Karine T. Knudsen ~
August 17th, 2017 by admin

Shetland 2017

Bilder og tekst fra Shetlandsturen i august 2017.


Tirsdag 11. Juli
Vi stod opp grytidlig i dag for å rekke flyet fra Kristiansand. Det gikk kl 7:30. Vi mellomlandet i Bergen der vi måtte bytte fly. Flyturen til Aberdeen gikk raskt og smertefritt. Da vi landet, tok vi bussen til Aberdeen havn der Northlink Ferries-båtene ligger til kai. Vi fikk stuet inn koffertene på terminalen før vi dro på en liten sightseeing-tur i Aberdeen. Kl 15 bordet vi MV Hjaltland som dro fra havn kl 17. Det ble en veldig lang og kald natt. Vi trodde vi hadde bestilt lugar, men det var visst bare til hjemveien. Jeg hadde ikke med meg noe varme klær, og det var sikkert ikke mer enn 14 grader. Vi fikk låne et par syltynne fleecepledd, som ikke hjalp stort. I tillegg var det vanskelig å sove i liggestolene fordi alle lysene stod på, og de var nærmest blå – ikke akkurat noe man klarer å sove i.

Onsdag 12. Juli
Vi overlevde natta og var i havn i Lerwick rundt kl 9. Der plukket vi opp leiebilen, en knallrød Kia Creed, som ble vår gode venn på turen. Jeg anbefaler å ha leiebil når man besøker Shetland, så kan man komme hvor man vil når man vil. Det går endel busser her, men da er man bundet opp til en timeplan. Bjørn Erik, som aldri har kjørt venstrekjøring tidligere, måtte virkelig skjerpe seg for å kjøre riktig. Etter litt trening gikk det veldig bra. Folk på Shetland er både hyggelige og tålmodige, og har nok vært vitner til endel merkelig turistkjøring tidligere. Vi prøvde derfor å ta oss god tid. Vi dro til leiligheten i Cunningsburgh, som vi hadde bestilt via AirBnB. Den var ikke rengjort da vi kom, siden vi kom altfor tidlig, men vi var frekke nok og låste oss inn og jeg sovnet på sofaen med et brak etter omtrent to netter uten søvn. Vaskedamene kom og vasket mens vi var der. Vi spurte om alt vi lurte på og de var tålmodige nok til å svare. “You gave us away”, er noe flere har svart når vi har fortalt at vi er fra Norge. Vi kan heldigvis skylde på danskene. Kong Christian I av Danmark, gav nemlig Shetland til Skottland som medgift i et giftemål. Shetland var nemlig norsk før dette. Vikingene hadde bosatt seg her tidligere. Etter vi hadde installert oss, fant vi en Tesco-butikk på Google Maps som ligger nærme Lerwick. Der fikk vi tak i mat. Vi var fremdeles utslitt etter 2 netter nesten uten søvn, så vi sovnet fort denne natta.

Torsdag 13. Juli
Denne dagen prøvde Bjørn Erik fiskelykken, mens jeg var på ridetur på islandshest. Rideturen var orgnisert av Dorothy Sales, som driver Houlls Horses and Hounds på East Burra. Det var en nydelig tur på ca. en time. Ønsker du å ri her, så er det letteste å ta kontakt med Dorothy via Facebook-gruppen hennes. Etterpå dro vil til Banna Minn-stranda på West Burra og kjørte litt rundt omkring og studerte sauer, ponnier og resten av landskapet.

Fredag 14. Juli
Først dro vi mot Lerwick og Tesco-butikken for å kjøpe mer mat, samt vann. Det er mulig å drikke kranvannet her, men det lukter litt klor av det, så vi valgte å kjøpe vann. På tilbakeveien sørover, traff vi på en nydelig flokk med Shetlandsponnier som vi måtte hilse på. Etterpå dro vi sørover til St. Ninian-stranda hvor man kan gå over til St. Ninian-øya. Dette er en fantastisk strand på vestkysten av “mainland”. Etter å ha vandret frem og tilbake og tatt ca 500 bilder, dro vi videre til Sumburgh Head-fyret, hvor vi traff på en stor flokk med lundefugler. De må ha vært vant til folk, for vi kunne komme ganske tett på noen av dem.

Lørdag 15. Juli
Lørdag dro vi til Jarlshof, som er en arkeologisk plass hvor det har vært bosetninger mer enn 2000 år f.Kr. Jarlshof holder egentlig stengt ved det andre kaller dårlig vær (dvs vind og regn), men siden vi hadde kledd oss fornuftig fikk vi lov å gå rundt og kikke likevel. Etter å ha vandret rundt litt og prøvd å forhindre å drukne kameraet, drakk vi en kaffe på Jarlshof hotell, før vi dro videre til Scalloway-museet i Scalloway. Scalloway-museet er et flott museum med klenodier helt tilbake til neolittisk tid. Det var et eget monter med vikingfunn, og en stor egen avdeling for Shetland bus. Shetland bus er ingen buss, men et fellesnavn for samarbeidet mellom Shetlendere/engelskmenn og nordmenn under andre verdenskrig, hvor det pågikk hemmelige operasjoner for å sende hemmelige dokumenter frem og tilbake med båter over nordsjøen. Den mest kjente skipperen fra denne tida er Shetland-Larsen (Leif Andreas Larsen). Det var ikke han som hadde de fleste turene over, men det var han som tok de største sjansene, ifølge guiden. Han pleide å spille fullstendig dum da han måtte forklare seg for tyskerne, og dette reddet ham. Ingen tyskere trodde han var smart nok til å utgjøre noen trussel.

Søndag 16. Juli
Søndag dro vi til Levenwick-stranda, som ligger ca 10 minutter fra leiligheten. Det er virkelig en vakker strand. Etterpå dro vi videre til ‘Croft House museum‘ i Dunrossness, hvor det ligger et gammelt hus fra ca 1800-tallet med historisk inventar. Der jobbet det en veldig hyggelig guide, som lærte oss mye om gårdslivet på 1800-tallet. Det finnes omtrent ikke trær på Shetland, så de bruker tørket torv som brensel. Det lukter godt og gir god varme i tillegg. Vi traff på en vær med altfor kort nakke/hals? Jfr. bildet med sauen som gresser halvveis liggende. Etterpå dro vi tilbake til Jarlshof, for å ta noen flere bilder av de gamle ruinene, og av fyrtårnet på Sumburgh Head og stranda rett ved Sumburgh, som heter West Voe beach. Vi fikk med oss en nydelig solnedgang her.

Mandag 17. Juli
Mandag var vi på en liten shoppingtur i Lerwick. Jeg måtte nemlig ha nytt minnekort til kameraet, og Bjørn Erik måtte ha nye sko. Jeg fant en fantastisk garnbutikk, Jamieson’s of Shetland, hvor jeg kjøpte med meg garn av ekte Shetlands-sau. Vi vandret litt rundt i sentrum før vi spiste middag på Jojos. Her har de god mat og store porsjoner til en ganske billig penge. Før vi dro hjem ,var vi innom Broch of Clickimin (uttales BråR – med en rulle-r og så en skarre-r). Dette er et eldgammelt rundhus fra ca. 1000 år f. Kr.

Tirsdag 18. Juli
Tirsdag bestemte vi oss for å kjøre litt nordover. Første stopp var ved Thingwall (av norrønt Þingvöllr (Tingvall), vikingenes gamle Ting-sted. Selve tingstedet ligger på denne lille øya nord i innsjøen, og det gikk en stenbru over til øya fra fastlandet. Etterpå fortsatte vi nordover til vi kom til Voe og den gamle kirka i Voe. Her måtte vi redde et lam som hadde kommet seg over på feil side av gjerdet. Jeg var gjerde-åpner mens Bjørn Erik fungerte som sheep-dog, og fikk loset lammet tilbake til mammaen sin. Vi tok et par bilder av den gamle steinkirka i Voe. Vi hadde ikke anledning til å gå inn i den, siden den var falleferdig.

Etterpå dro vi videre til Mavis Grind, der Atlanterhavet ligger på vestsiden og Nordsjøen ligger på østsiden – kun delt opp av en smal vei. Tidligere bar de båtene over dette stedet da de skulle fra det ene havet til det andre for å slippe å kjøre helt rundt. Til slutt dro vi til Braewick Cafe, hvor vi kjøpte en kaffe mens vi studerte klippene og ‘the drongs’ (noen veldig høye rare steiner ute i havet). Videre dro vil til Eshaness fyrtårn, der det var nydelig utsikt, og veeeeeeldig langt ned. Jeg håpte jeg kunne kurere høydeskrekken min her, men det fungerte ikke så bra. Dette stedet er kun egnet for små barn om de går i bånd! Her er det 60-70 meter rett ned i havet. Og siden det blåser endel, er det ekstra skummelt. Men det ble noen fine bilder.

Onsdag 19. Juli
Denne dagen dro vi nordover for å besøke ‘Stanydale Temple’. Dette er et neolittisk sted, hvor det har vært befolkning fra ca 2500 år f. Kr. Vi kjørte helt feil denne dagen, men dette førte til at vi fikk med oss enda noen flotte steder. Stanysdale temple er ikke markert på Google Maps enda, men det er Stanydale tettstedet. Men for å komme til tempelet må du kjøre på den veien som går sør for Stanysdale fra nord-øst til sør-vest og parkere der det står et skilt til ‘Stanysdale Temple’. Jeg har prøvd å sette inn en ‘Parking for Stanysdale Temple trail’-markør i Google. Vi får bare vente og se om de kan få lagt den inn. Det er uansett en liten parkeringsplass langs denne veien, der du må stoppe for å komme til tempelet.

Torsdag 20. Juli
Vi måtte opp tidlig for å pakke oss ut av leiligheten, siden dette var siste dagen på Shetland. Etter pakking, dro vi inn til Lerwick der vi måtte levere bilen innen klokken 10. Siden det pøste ned, valgte leiefirmaet (Bolts) å kjøre oss gratis ned til ‘Shetland museum‘ i Lerwick. Det er sånn med folk på Shetland. De har tid og hjerte til det meste. Vi fikk også lov til å sette bagasjen hos billeiefirmaet, så vi slapp å spankulere rundt i Lerwick med all bagasjen.
Shetland museum er et flott museum, som både er historisk, geologisk og kulturelt. Mens vi tok oss en hvil på museumssofaen, kom det tre personer bort og studerte nålebindingen min og spurte hva det var. Jeg forklarte at dette var noe Europeere drev med før den moderne strikkingen kom til kontinentet. De var svært interesserte. Det viste seg at to av personene var representanter fra Shetland Wool Week, som er et digert arrangement som holdes hvert år på Shetland. De ville gjerne vite mer om nålebinding og foreslo at jeg kom tilbake i September under ‘ull-uka’. Etter besøket på museet spiste vi på Mareel Café. Vi hadde egentlig planlagt å spise på museet, men den restauranten har så god mat at man må forhåndsreservere bord for å få plass. Etter matbiten dro vi ut i Lerwick sentrum. Der traff vi på Connor, den sjarmenrende geita, som stod sammen med matfar og samlet inn penger til et varmesøkende kamera til Shetlands kystvakt. Connor er veldig glad i å bli klødd bak på ryggen. Han var vennlig og nysgjerrig på alle. Jeg anbefaler å gi Connor og matfar en liten slant hvis du skal til Lerwick. Varmesøkende kameraer gjør letejobben etter mennesker i nød mye lettere for letemannskapet, og for Shetland, med sin lunefulle kyst er et slikt kamera et must. Du kan også donere til Connor på Facebook-siden hans. Skal du til Lerwick, anbefaler jeg å stikke innom Love from Shetland-butikken, hvor det selges håndlagde geitemelksåper. Det er matmor til Connor som driver denne butikken. Etter en rask matbit på Monterey Jack’s, tok vi en taxi til Bolts bilutleie og hentet bagasjen før vi dro til fergeterminalen. Denne gangen hadde vi fått lugar på ferga – hurra! Det var en helt annen opplevelse. Det var endel sjø mot Aberdeen, men jeg lå i den myke senga mi og holdt fingeren på navlen, så kvalmen forsvant og bølgene vugget meg i søvn.

Fredag 21. Juli
Vi ankom Aberdeen kl 7 men fikk lov å være i båten til 9.30, så vi tok oss god tid. Vi tok en taxi fra fergeterminalen i Aberdeen og rett til flyplassen. Vi sjekket inn bagasjen og slo ihjel ca 10 timer på flyplassen. Med god kaffe, mat i magen og nok lesestoff gikk det forsåvidt greit. Jeg fant meg en superduper tripod til kameraet på flyplassen, og Bjørn Erik kjøpte sjokolade. Vi kom oss til Bergen og så videre til Kristiansand, hvor vi landet rundt kl 22:30. Mamma var så snill som kom og hentet oss på flyplassen.

Takk for nå, Shetland!
Det er store muligheter for at vi kommer tilbake. Vi fikk jo tross alt bare med oss en av øyene.

10 kjappe om Shetland:
1. Shetland består av 3 hovedøyer: Main island, Yell og Unst. Det tar ca 2 1/2 time å kjøre fra helt syd på sørøya til helt nord på nordøya.
2. Landskapet i Shetland består av grønne enger. Det er svært få trær her.
3. Vi traff kun på hyggelige folk på Shetland. Shetlendere har som regel tid til en prat og synes det er hyggelig med norske turister.
4. Shetland er underlagt Skottland, men de fleste shetlendere vi traff på skulle gjerne vært underlagt Norge i stedet.
5. Shetland har ingen historie med sekkepiper og annen skotsk kultur. De ser på kulturen sin som norsk og blir fornærmet av sekkepipespilling for turister.
6. Shetland har tre små flyplasser, hvor det kan lande småfly til/fra Shetland og Skottland/Norge.
7. Shetland har en egen hunderase (Shetland sheepdog), ponnirase (Shetlandpony) og sauerase (Shetland sheep).
8. Hovedeksportsartiklene fra Shetland er olje og sauekjøtt.
9. Det pleide å gå ferge fra Bergen via Færøyene, Island og Shetland tidligere. Dessverre har denne sluttet å gå.
10. Stedsnavn i Shetland bærer i nesten alle tilfellene norrøne preg, dvs
Lerwick = Leirvika
Baltasound = Sundet ved Balts øy
Haroldswick = Haralds Vik
Papa Stour = Den store øya der prestene bor
Sandwick = Sandvik
Girlsta = Geirhildstaδir, der Geirhilda bor
Muckle Roe = Mikla = stor. Roe = Rød
Flere stedsnavn med norrøne forklaringer kan du finne her.

Save

Save

Save

Save