Titanica Art & Photography

December 7th, 2015 by admin

Prosjekt: Spis opp!

Foto: Wow_Pho @ Pixabay

Dette halvåret har jeg valgt å gå 100% inn for et prosjekt ang. å spise all maten vi kjøper. Det vil si at all maten vi kjøper, skal vi spise opp. Det har gått relativt bra til nå. Det hadde nok vært vanskeligere å gjennomføre om vi ikke hadde hatt hund eller fugler på brett. Men det er likevel lite rester som går til hunden. Det har heller ikke vært vanskelig å planlegge og få dette til. Jeg måtte tenke gjennom endel ting og finne ut hvilke rester som har tendens til å ikke bli spist. Etter å ha tenkt endel, fant jeg gode løsninger på kjente utfordringer. Her er noe av det jeg kom frem til:

1. Gulost i kjøleskapet har tendens til å mugne hvis den er pakket for tett i plastikk. Vi lar det alltid være åpning slik at fuktighet slipper ut, og lar heller ikke osten ligge fremme slik at den blir varm.

2. Når man har spist taco, har man gjerne tacosaus, lefser og guaccamole til overs. Det letteste for å spare på dette, er rett og slett å kaste det i fryseren til neste gang man skal ha taco. Det går helt greit å fryse dette på glass, så lenge det er avkjølt og ikke glasset er altfor fullt.

3. Når brødet begynner å bli tørt, så kan man bruke det til å lage varme ostesmørbrød med skinke, ost, grønn pesto og oregano. (Her i huset pakker vi aldri inn brødet i plast men lar det stå på høykant med kuttsiden ned). Da holder skorpen seg sprø mens innsiden forblir myk. Bruk mye havregryn hvis du baker brød selv. Da vil brødene smake veldig godt og ikke tørke ut så fort. Hvis du opplever at kneipen kan brukes som mordvåpen, så kan du faktisk “gjenopplive” den ved å sette stekeovnen på 190 grader, fukte hele brødet godt med kaldt vann, og så ha det i ovnen i 10 minutter. Da blir det straks spiselig igjen. Ellers kan man lage tilslørte bondepiker eller krutonger av det tørre brødet. Tørt brød kan også brukes som strø (kavring) til fiskegrateng.

4. Ellers er det viktig å følge med i kjøleskapet, så man ikke glemmer å spise ting opp før de blir gamle. Hvis vi vet at noe ikke kommer til å bli spist i nær fremtid, så putter vi det i frysen igjen, for å spare noen dager.

5. Rester av kokte poteter, kutter vi i biter og steker i panne med litt smør og har ost på – nam!

6. Rester av ris, gir vi enten til hunden eller lager riskrem (evt varmer opp igjen til nytt måltid). Kokt ris kan også stekes.

7. Rester av f.eks kjøtt eller biff, kan kuttes i skiver og spises på brød med f.eks rødløk, remulade, salat.

8. Hunden blir veldig glad om han får smårester av saus på. Hunder liker varierte smaker, og så lenge det ikke er for salt/sterkt, inneholder ting de ikke skal ha, er dette et godt tips.

9. Kokt skinke med rester av Bernaisesaus på, er veldig godt.

10. Kokte grønnsaker kan spises som snacks eller f.eks moses til suppe.

11. Middager kan ofte gjenoppvarmes flere ganger, men det er lurt å få en rask avkjøling før man setter dem i kjøleskap. Dette kan gjøres ved å sette gryta ned i en oppvaskkum med kaldt vann.

12. Jeg er ikke så glad i å oppbevare ting i plast, så her bruker jeg stålbokser, kakebokser eller gamle syltetøyglass.

Et av problemene jeg møtte på underveis var f.eks hva jeg gjør med laken som blir igjen etter jeg har spist opp sylteagurkene. Men på denne siden kom jeg over flere tips til hva den kan brukes til. Her nevnes det f.eks at man kan bruke laken til å ha i potetsalat, i eggesalat, pastasalat og andre salater. Det vil gi en frisk og mild bitrere smak. Det kan brukes i dressinger, wok-retter, remulade, grillsaus, Borsjtsj (“rødbetesuppe” fra Øst-Europa). Er du “lakegal” nok  kan du bruke det som chips-dip, eller ha det i Yoghurt for å få en virkelig skarp bondesmak. I tillegg kan det brukes i drinker!

 

Save

Save

Save