Titanica Art & Photography

March 6th, 2017 by admin

Viktoriansk-inspirert kyse og muffe

Pga min store interesse for historie generelt og mote/klesdrakter fra forskjellige historiske epoker, var det gøy å prøve å lage noe selv som er inspirert fra Victoriatiden. (Victoriatiden varte fra 1837 til 1901, mens Dronning Victoria av England regjerte, og kjennetegnes som en periode med fred, fremgang, og nasjonal selvsikkerhet for England.) Jeg ønsket å lage en kyse og muffe fra denne tiden og etter endel tenking og fundering, kom jeg i mål. Det jeg gjorde var å ta utgangspunkt i en stråhatt og klippe den opp i nakken. Det måtte til endel gaffateip, siden denne hatten var relativt gammel og råtten. Ellers brukte jeg blant annet satengstoff, nål, tråd, limpistol og sløyfebånd.

Bilder med grov forklaring:

:::

Til slutt:
Det siste jeg gjorde var å lage to remser som ble sløyfebånd til å knytte under haka, og satt på den remsen som går rundt bremmen for å skjule endene på “badehetten” og bremmen. Og så lagde jeg enda en “badehette” på innsiden, slik at hatten ble foret.
“Badehettene” ble laget ved at jeg klippet til en stor nok sirkel. Jeg sydde så to omganger ytterst langs kanten med ganske store sting for å lage en rysjekant, for å lettere fordele stoffet rundt hele hatten.

Blomsten
Blomsten på kysen er laget etter denne oppskriften (PDF). Det er altså fem sirkler som er brettet og sydd sammen. I midten limes på en knapp for å skjule hullet som oppstår i midten. Jeg lagde to slike blomster og limte den lille oppå den store. Etterpå limte jeg på en spenne bak, slik at jeg kunne feste den til hatten.

Muffen:
Her har jeg ikke tatt bilder underveis, men det er rett og slett bare sydd en “tunnel” i et rektangulært pels-stoff. Det var litt håpløst å sy hele greia for maskin, fordi det blir 4x tykkelse på den siste sømmen. Denne valgte jeg derfor å sy for hånd. Målene på den ferdige muffen er ca. 25 (lengde) x 20 (bredde). Den er foret med vatt.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save