Titanica Art & Photography

November 5th, 2019 by admin

Miljøvennlige julegaver

I gamle dager var det vanlig at man fikk EN julegave. Dette var gjerne en ting man hadde ønsket seg i lang tid, og gleden var stor da man åpnet gaven på julaften. Det har skjedd mye siden den tid. Vi har som regel mer penger og mer kjøpekraft, og hele det økonomiske systemet er bygd opp på at vi skal kjøpe, konsumere, for å ‘holde landets økonomi i gang’. Ikke bare er dette veldig dårlig utgangspunkt mtp at mens vi drukner i overflod av ting, lever andre i nød og fattigdom. Konsumergalskapen er også et miljøproblem. Både produksjon, råmaterialer, transport og til slutt søppel krever enorme utslipp av CO2 og ofte miljøgifter. Jeg har hverken lyst eller samvittighet til å være med på dette.  Nedenfor har jeg listet opp noe julegaver som antageligvis er mer miljøvennlige enn å gi bort ting som folk egentlig ikke trenger.

Miljøvennlige julegaver:

  • Gavekort på hjemmelaget middag, kino, restaurantbesøk, konsert, teater eller andre opplevelser.
  • Barnepass, tur i skogen, husvask, massasje etc.
  • Gi bort et hjemmekurs i noe du kan (internett/data, gitar, smykkelaging, strikking etc)
  • Hjemmelagde ting eller mat (småkaker, syltetøy, urtete, nøtteblanding, marsipan, vin, øl, pølser. Og noe du har sydd, strikket. såper, lys, malerier, leker, støpte gaver i gips eller betong, selvkonstruerte historier, eventyr, dikt).
  • Kortreist og/eller økologisk mat (selvfisket fisk,  en god bok du har i bokhylla di, produkter man bruker opp, f.eks håndlagde såpestykker, stearinlys, gaver fra bruktbutikker.)
  • Ting du har som du ikke trenger lengre, som du vet at noen blir glade for.
  • Personlige kort der du forteller den mottaker hva han/hun betyr for deg. Dette er kanskje det som varmer mest for eldre generasjoner.
  • Gi en symbolsk gave eller en verdensgave. Norsk Folkehjelp, Dyrenes Beskytter etc.

Tips til miljøvennlig julepapir:
Pakk inn gavene i noe du har hjemme, som avispapir, tapetrester, syltetøyglass eller tøystykker og bruk sløyfebånd som du kan bruke år etter år. Evt. papirbånd.

Har du forslag til andre miljøvennlige julegaver, tar jeg gjerne imot tips :)

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save