Titanica Art & Photography

November 5th, 2016 by admin

Et ryddigere hjem

soverom

Hyggelig soverom (ikke mitt). Foto: tom4328@Pixabay.com

Hjemme vårt er ikke alltid ryddig. Ofte har vi prosjekter på gang, og noen ganger er vi for slappe til å rydde opp etter oss, men vi trives best når det er ryddig og organisert. Et liv uten rot og ting overalt er mye enklere på alle måter. Å fylle huset med for mange ting, fører til rot, som fører til stress, som igjen fører til slitenhet/nedstemthet som fører til trøstekjøp, som igjen fører til flere ting og mer rot. Å tenke godt over hva man kjøper og skaffer seg, vil ikke bare føre til et ryddigere hjem, men også en mye bedre økonomi.

Her er noen råd for å få et ryddigere og mer oversiktlig hjem:

  • Bruk biblioteket, lån bøker og filmer, som du kan levere tilbake når de er lest/sett.
  • Bruk streaming. Lei filmer/serier på nett i stedet for å kjøpe. Husk å si opp abonnementer du ikke bruker lengre.
  • Prøv å la være å skrive ut ting du ikke trenger å skrive ut. Mye kan lagres digitalt på pc og mobil.
  • Gjør det til vane å legge ting på plass, og ha en fast plass til alle tingene dine, så du slipper å bruke tid og krefter på å lete.
  • Det er lettere å falle for fristelsen til å kjøpe ting du ikke trenger når du blir påvirket av reklame fra tv, web, posten, e-post etc. Bruk søppelfilter på e-posten, fest et klistremerke med ‘nei takk til reklame/gratisaviser’ på postkassa, bruk ad-block på sider du ikke ønsker å motta reklame fra på nettet. Slett ‘cookies’ i ny og ne. Bruker du web til å ‘strømme’ tv-kanaler kan du ofte slippe reklame helt ved å ‘spole’. Du kan også gjøre det til en vane å skru ned lyden eller bytte kanal under reklamepausene på tv, hvis du lett lar deg påvirke. Sosiale medier påvirker deg i større eller mindre grad til å skulle kjøpe ting. Bruk ad-block. Ta en pause fra sosiale medier i blant og bruk tiden til hobbier, meditasjon, turer, gode samtaler ansikt til ansikt.
  • Meld deg også av nyhetsbrev og kundeklubber som sender deg reklame på e-post og sms. Si “nei takk” når butikkene spør om du vil bli medlem. Ofte får du et velkomsttilbud som er for godt til å være sant. F.eks kan tilbudet gi deg gratis porto’, mens når du leser det med liten skrift, står det at dette kun gjelder ved kjøp over f.eks 500,-.
  • Ikke fall for fristelsen til å kjøpe ting på salg, med mindre du virkelig behøver det. Tenk over kjøpene dine og unngå impulssalg.
  • Si ‘nei takk’ når noen spør om du vil ha noe de har til overs, hvis dette er noe du ikke kommer til å benytte. Forklar gjerne at du prøver å unngå unødvendige ting i hjemmet. De fleste forstår det.
  • Det kan føles vondt å kaste, men godt å gi bort. Bruk Fretex eller andre sentraler til å levere brukbare klær og ting. Noen andre kan få nytte av dine overskuddsting.
  • Lær deg grunnleggende regnskap og ha et godt innsyn i egen økonomi. Å vite konkret hva du bruker penger på, kan ofte være en øyeåpner og hjelpe deg å spare.
  • Har du lyst til å bruke oppsparte penger, så bruk dem på gode opplevelser (kino, konserter, teater, reiser) eller god mat, fremfor ting.

Til dere gutter og jenter som fyller opp med ymse sminkeprodukter. Du har antageligvis liggende mange ting du aldri bruker. Be om å få en test av det du vil kjøpe før du kjøper det, så slipper du dyre bomkjøp. Be om å prøve det i butikken og gå hjem og se om produktet holder det det lover. Når det gjelder mengder av sminkeprodukter, kan du komme langt med lite.

Overdrevet shopping og ‘hoarding’.

hoarding

Overdrevet shopping er et stort problem i verden i våre dager, både på et globalt og personlig plan. Overforbruket vårt er skadelig for jorda vi bor på og shopping i store mengder er ikke noe som gir langvarig glede. Shoppingavhengighet er som andre avhengigheter. Man kjøper ting for å trøste seg selv for å unngå å føle nedstemthet eller underskudd. Hvis dette er tilfelle, så prøv dette: Når du får et ‘akutt’ behov for å shoppe, så still deg selv spørsmålet: Hva er det jeg egentlig trenger nå? Ofte er kjøpetrang et symptom på noe. Er det noen eller noe som sliter deg ut eller stresser deg? Er du sulten? Trenger du å hvile? Noen å snakke med? I stedet for å shoppe, så prøv å ta prat med en god venn om hvordan du har det. Plei deg selv. Ta deg tid til deg selv, ro og hvile. Øv deg på å gjøre ‘ingenting’ eller se på inspirerende ryddevideoer på Youtube. Ofte vil trangen til å kjøpe gå over av seg selv når man får dekket det behovet man egentlig har.

Når det gjelder det som på engelsk kalles ‘hoarding’ (eller ‘hamstring’ på norsk), er dette ofte et symptom på et bakenforliggende psykisk problem. Hoarding er en ekstrem variant av shoppeavhengighet. Mange av dem som er hoardere (folk som samler på alt mulig og fyller huset til randen av ting) har ofte opplevd noe traumatisk i fortida si. Dette mentale vakuumet som traumen har utløst, prøver de å fylle opp ved å samle på ting. I tillegg har disse menneskene ofte et problematisk forhold til andre mennesker, noe som gjør at ting blir viktigere enn menneskelige realsjoner. Problemet med ‘hoarding’ er at det ikke fungerer. Man fyller opp huset med mer og mer men det blir aldri nok. Er du en hoarder og ønsker hjelp, så søk profesjonell hjelp. Det finnes også selvhjelpvideoer på Youtube på dette problemet.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save