Titanica Art & Photography

June 7th, 2012 by admin

På ravjakt i Danmark

Jeg har lyst til å finne rav på en strand i Danmark. Rav som jeg kan polere og bruke til smykker til f.eks vikingdrakt. Jeg har nå lest litt om hvordan man finner rav, og samlet litt informasjon her.

Hva er rav?
Rav er gammel harpiks, omtrent  30-50 millioner år gammel. De fleste ser for seg gul rav, men det kan også ha andre farger som sort, rødt og hvitt før det er slipt. Man kan oppleve å finne insekter inni ravklumpene. Fordi rav er gammel harpiks, har det en lav vekt. Hvis du sammenlikner en ravklump med en sten på samme størrelse, vil du kjenne at ravklumpen er mye lettere. Klinker man ravbiten mot tennene, vil det ikke få like hard klang som stener gjør. Gnir man ravbiten mot ermet og fører det opp mot et hårstrå, vil håret tiltrekkes mot ravbiten. Rav føles varmere enn sten, og det vil flyte opp hvis du putter det i bad med konsentrert saltvann. Det ravet man finner i Danmark kalles Baltisk rav.

Når kan man finne rav?
Rav ligger ofte i små lommer på havbunnen, så det er størst sjanse for å finne rav  etter en stor storm, gjerne med vind fra sør-vestlig retning, når bølgene har virvlet opp ravet fra havbunnen og bølgene skyver det opp mot stranden. Siden de største stormene ofte kommer om høsten og vinteren, er det lettest å finne rav på den årstiden.

Hvor finner man rav?
Selv om man kan finne rav rundt hele Danmark, finner man oftest rav på vestkysten. Grunnen til dette er at her er det mye vind og store bølger som gjør at rav skylles inn på stranden. Rav ligger ikke mellom stener, men mellom andre ting som har blitt skylt inn på stranden som har samme vekt, f.eks gamle trebiter, sjøstjerner, død fisk, sandormer, børstemark og tang. Dette laget kalles et “ravpindelag” på dansk. Børstemark og sandorm er en delikatesse for havfugler som vil samles rundt disse ravpindelagene. På den måten kan fuglene navigere ut ravområder for deg. Det kan være lurt å stå opp tidlig og samle inn rav før det når helt inntil stranden og den blir fylt av andre ravjegere.

Hva trenger man for å finne rav?
Ravjegere bruker ofte vadere, slik at de kan vandre utover stranden. De har med seg poser eller nett som de samler ravbitene i.

NB!
Hvis du beveger deg ut mot havet, så undersøk  tidspunktene for  flo og fjære.
Pass på at du kommer deg tilbake i god tid før havet stiger igjen.

Her kan du lese en god historie om dame som er betatt av ravjakt:
http://www.information.dk/202347

Kilder:
http://www.ravsliberen.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=28
http://www.naturstyrelsen.dk/Naturoplevelser/Beskrivelser/Hovedstaden/Tisvilde/Rav.htm
http://www.ravsiden.dk/27390925
http://www.visitdenmark.dk/danmark/da-dk/menu/turist/inspiration/aktivferie/natur/ravjagt-i-danmark.htm
http://www.information.dk/202347

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *