Titanica Art & Photography

March 15th, 2013 by admin

10 bruksområder til aske/pottaske

Pottaske (kaliumkarbonat – K2CO3) = kokt aske fra tørr bjørkeved. Man tar aske fra brent tørr bjørkeved og putter den i gryte sammen med vann og tørrkoker det. Bruk kun aske fra ren ved, dvs ved uten impregnering, eller hvor det er brent plast eller andre kjemikalier.

fire

Foto: Karine T. Knudsen

NB! Lut er veldig basisk og dermed etsende. Skal behandles med forsiktighet og holdes unna barn. Bruk aske fra kun harde tresorter som ask, eik og frukttrær når du skal lage lut.

1. Pottaske kan brukes som hevemiddel i bakst i stedet for natron/bakepulver. Man må bruke noe syre for at dette skal fungere. Pottaske kan også brukes som syrenøytraliserende middel.Pottaske er et godkjent tilsetningsstoff i matvarer, og har E-nummer: E501
2. Aske kan brukes til rengjøring av vinduer og andre glatte flater, f.eks glassdøra i ovnen. Ta noe avispapir og dypp det i vann og aske og skur.
3. Aske kan brukes for å øke ph-en i jord. Aske har en høy basisk. Putt litt aske i hullet der du planter tomater.
4. Litt aske i komposten er bra fordi det inneholder næringsstoffer (10-25% kalsium, 1-4% magnesium, 5-15% kalium og 1-3% fosfor).
5. Aske kan strøs på glattisen for å unngå lårhalsbrudd og andre knekte bein.
6. Aske kan brukes mot brunskogsnegler. Strø det rundt de aktuelle plantene.
7. Man kan bruke aske til å lage lut/kaustisk soda som man kan bruke til å lage rengjøringsmidler/såpe. Kok 2 dl aske i 1 liter vann, 20 minutter. La asken synke til bunn og hell forsiktig av luten. Bruk 1-2 dl til vask i vaskemaskin. Det må være 60 graders vask, ellers løser det ikke fettflekker.
8. Lag en pasta av aske og vann til rengjøring av sølv.
9. Lag askebad som fuglene kan bruke til å avluse seg.
10. Har du en gryte med fastbrent mat, kan du helle aske i bunnen og tilsette litt vann. La det stå over natten og partiklene løser seg opp.

 

Save

Comments

One Response to “10 bruksområder til aske/pottaske”
  1. Ulf Carl Finnes says

    Viktig å ta vare på gammel kunnskap, man behøver ikke løpe til butikken for å kjøpe alt mulig når man likevel har det hjemme. Istedenfor å kaste adken i fra ovnen kan man gjøre seg nytte av den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *