Titanica Art & Photography

April 19th, 2015 by admin

Chilispray mot migrene og hodepine

Forrige uke kom jeg over en nesespray som skal hjelpe mot migrene, bihulebetennelse, cluster-hodepine og øvrig hodepine. Nesesprayen inneholder et aktivt stoff som heter capsicum som er det stoffet i chili som brenner hvis man spiser det eller får det i øynene etc. Dette stoffet setter en stopper for hjernens smertestoffer til nervesystemet, slik at smerten forsvinner.

Som en av produsentene av sprayen sier, i dette tilfellet sprayen Ausanil (amerikansk):
“This local stinging sensation indicates that the sensory nerve (V2) has been stimulated by the active ingredient, capsicum anuum. At the same time, the nerve sends a signal to the brain resulting in a reduction in swelling of the blood vessels and the inflammation that is thought to cause the pain of the headache or migraine. This inhibition of sensation is carried very rapidly by the nerve to the brain in just a few minutes.”

Det er en nerve i hjernen/ansiktet som heter “V2 facial nerve” (se bildet vil venstre) som er den nerven som forårsaker migrene og alle fleste formene for hodepine. Den heter også ‘Maxillary nerve’. Det er denne nerven som blir påvirket av stoffet i nesesprayen. Når den blir angripet av chili så går de cellene som har som oppgave å si at “det brenner i nesa!” helt amok og de slites rett og slett ut, og lammes/dør. Dette er de samme cellene som sier at du har migrene eller vondt i hodet.

Jeg kjøpte en slik spray på eBay fra en tysk produsent som heter Capsinol. Denne inneholder også dødehavssalt, rosemarin og et par andre ingredienser. Jeg prøvde denne mot mild hodepine en dag jeg kjente at smerten begynte å komme. Med en gang jeg sprayet begynte det å svi kraftig i nesa, men dette gikk fort over, og straks etterpå var hodepinen borte. Jeg kunne kjenne et rart trykk i hodet, men ingen smerte. På internett står det endel forskjellig ang. om man skal sniffe dette opp i bihulene eller ikke. Den skal ikke sprayes opp i bihulene, ei heller sniffes. Årsaken til dette er at V2-ansiktsnerven som skal påvirkes ligger i midten av nesa og ikke øverst ved bihulene. Når du sprayer skal du derfor holde sprayen i 60 graders vinkel og treffe den veggen som ligger midt mellom neseborene, ca halvveis opp i nesa. Hvis du sprayer i bihulene, vil det gjøre veldig vondt uten at det har effekt.
Et par minutter etter at man sprayer så kan man snyte seg og tørke eventuelle tårer, men ikke bruk samme lommetørkle så du får chili i øynene. Etter at jeg skrev dette blogginnlegget har jeg også vært heldig å prøve den amerikanske varianten (Ausanil), og jeg må si at den er enda mer effektiv enn den europeiske (Capsinol). Så hvis du er plaget med ekstrem hodepine eller skikkelig tung migrene, så ville jeg kanskje prøvd Ausanil. Vær obs på at denne brenner og svir, og du begynner å lure på  om du kommer til å dø. Bare husk at det verste gir seg i løpet av 2 minutter. Det fortsetter å brenne en stund, men hodepinen/migrenen blir borte før det slutter helt å brenne.

Denne “sprayen” kan lages selv ved å påføre chiliolje på en vattpinne og stryke den på det riktige punktet i nesa.

Save

Save

Save

Save