Titanica Art & Photography

April 5th, 2019 by admin

Rød fluesopp

Da jeg var liten lærte jeg at fluesopper var forferdelig giftige, og at jeg kunne dø bare jeg tok på den og slikket på fingeren. Dette er delvis sant. Når det gjelder rød fluesopp (lat. Amanita Muscaria) så er faktisk ikke denne soppen noe spesielt giftig. I rå tilstand kan den fremkalle oppkast, kvalme og vondt i magen. I tørket tilstand, derimot, har den blitt brukt som medisinplante i tusenvis av år. Men det skal nevnes at rød fluesopp kan gi hallusinasjoner, og den SKAL behandles med forsiktighet og respekt! Å begynne å innta tørket fluesopp alene uten å inneha kunnskap, vil jeg fraråde på det sterkeste. Det har aldri vært påvist dødsfall eller liknende i forbindelse med inntatt rød fluesopp.

Rød fluesopp må ikke forveksles med sine ganske så brutale fettere: Grønn og hvit fluesopp er ekstremt giftige, og er som oftest dødelige ved inntak uten behandling. Mennesker som er forgiftet på grønn og hvit fluesopp må ofte i dialyse (blodrensing) daglig livet ut for å overleve.

Tilbake til vår kjære Amanita Muscaria. Tørket rød fluesopp er blitt brukt mot ymse plager, som alt fra kreftbehandling til andre fysiske og også psykiske/emosjonelle/mentale lidelser som angst, depresjon, stress, søvnproblemer etc. Hos urbefolkninger er soppen ofte en utbredt medisinplante, mens i industrialiserte områder har den blitt brukt av mindre kretser som et hallusinogen, det vil si at det er psykoaktivt og kan gi hallusinasjoner og forandre sanseinntrykk. Den kan gi deg et dypdykk inn i deg selv og gi deg veiledning og guiding. 

Rød fluesopp vokser ofte i symbiose med gran og bjørk, og det er dermed ganske vanlig å få øye på den i nærheten av disse trærne.

Neste gang du ser en rød fluesopp, så vær snill og huske på de medisinske egenskapene den har, og la den være. Den, som det meste annet, fortjener å leve.